Hörlurar finns i många varianter för olika behov, användningsområden och syften. Nya användningsområden dyker hela tiden upp i takt med att smarta prylar utvecklas. För det första används två olika typer av högtalarelement: dynamiska och elektrostatiska. De sistnämnda är mindre vanliga och sitter i exklusiva hörlurar. Elektrostatiska hörlurar måste drivas av en speciell förstärkare som ger erforderlig högspänning som många uppskattar tillsammans med den höga ljudupplösningen och renheten.

Dynamiska högtalarelement är en vanlig teknik i dagsläget och de är mycket billigare än elektrostatiska högtalare. De är också lättare att använda. Storleken på membranet är vanligtvis 50 mm i ytmonterade hörlurar, men bara 10-15 mm i modeller som är intryckta i örat, exempelvis earpods. De allra flesta hörlurar är enkelriktade, det vill säga de har bara ett högtalarelement som återger hela frekvensområdet. Några få modeller är dock dubbelriktade, med två högtalarelement och ett delningsfilter. På senare tid har membran, tillsammans med röstspolar och magneter, utvecklats så att skillnaden i kvalitet mellan de bästa dynamiska och elektrostatiska hörlurarna är försumbar. Impedansen varierar från cirka 18 till 300 ohm.

Trenden går mot lägre och lägre impedans – 32-100 ohm för hörlurar för hemmabruk och högre än så för exempelvis studio. Den lägre impedansen ger högre effektivitet, vilket är en fördel eftersom hörlurarna drivs av de lågeffektsförstärkare som de flesta bärbara enheter har. Samtidigt är det dessa förstärkare som har svårt att hålla den erforderliga strömmen på en mycket låg impedans. Genom att arbeta med en speciell hörlursförstärkare kan du få mycket hög ljudkvalitet, oavsett impedansen på hörlurarna.

av admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.