Bilden visar stansade skedar. Stansning används allt oftare vid tillverkning av olika plastprodukter.

Fördelar med stansning i mjuka material: Fördelar med stansning i mjuka material. Stansning är en mångsidig process som är kostnadseffektiv och kan användas för att skära olika typer av mjuka material. Detta kan vara material som polyuretan, kartong, gummi, plast, förpackningsmaterial och textilier.

Genom att utforska fördelarna med stansning i dessa material kan du säkerligen få massor med inspiration. Stansning kan även hjälpa till för att uppnå ett önskat resultat snabbare. Framförallt när du ska tillverka platta produkter av plast, som då kan dra fördel av den snabba tillverkningsmetoden, stansning.

Fördelar med att stansning av mjuka material

Stansning erbjuder flera fördelar jämfört med andra processer som vattenstråleskärning när det gäller att skära mjuka material. För det första är verktygen mer kostnadseffektiva eftersom de är enklare än de som används vid vattenskärning.

Dessutom säkerställer stansning att det inte uppstår någon materialförvrängning eller fransning i kanterna. Detta gör att den färdiga produkten ser mer professionell och rent ut än om den hade skurits med andra metoder. Stansning bidrar också till att minska avfallet eftersom det ger minimalt materialavfall jämfört med andra processer.

Processen vid stansning av mjuka material till detaljer inom industrin

Vid stansning av mjuka material används en serie stansar för att skapa ett hål eller en form i materialet. Verktyget väljs baserat på geometrin och komplexiteten hos den design som ska skapas. Samt det material som ska stansas.

Efter att ha valt verktygstyp (knivstansar) placeras materialplattan på ett städ och trycks genom en stanspress med tryck från en sida eller båda sidor. Detta är beroende på om dubbelsidig stansning krävs eller inte. Denna process skapar ett hål eller en form i plåten utan att förvränga eller riva dess kanter.

Utveckling av verktyg för stansning av mjuka material

Även om de flesta företag har standardverktyg tillgängliga för sina stanspressar kan vissa projekt kräva specialtillverkade verktyg för att uppnå specifika resultat. I sådana fall kan vårt erfarna team hjälpa dig att utveckla anpassade verktyg som är skräddarsydda för dina specifika behov och krav.

Detta garanterar att du får exakt vad du behöver för ditt projekt utan problem eller förseningar på grund av begränsningar i tillgången på verktyg.

Stansning ger många fördelar när det gäller att skära mjuka material som polyuretanskum (PUR), filt, kork med mera. Detta ger i sin tur minskade kostnader på grund av enklare verktyg jämfört med vattenstråleskärning, minimal kantförvrängning, mindre avfallsproduktion.

Till och med tjänster för utveckling av anpassade verktyg från vårt erfarna team om det behövs. Allt detta gör att stansning är ett attraktivt alternativ för små företag som söker kostnadsbesparingar. Samtidigt företaget fortfarande levererar resultat av högsta kvalitet.

Om du arbetar med mjuka material i ditt nästa projekt, överväg att använda stansning som din favoritmetod, du kommer inte att ångra dig.

Överväg stansning när du vill skapa en effektivare tillverkningsmetod

Stansning kan vara den bästa lösningen när du behöver skära en mängd mjuka material som gummi, skum, filt och kork. Välj gärna en tillverkare som har avancerade knivstansar för att skära igenom dessa material till en lägre kostnad än exempelvis vid vattenstråleskärning.

Stansar fungerar också bra för mer praktiska tillämpningar som förpackningsmaterial och textilier. Stansar har inte bara kostnadsfördelar jämfört med vattenstråleskärning. Dessa minskar också avsevärt den tid som krävs för produktion. Vilket är goda nyheter för företag som behöver sina produkter snabbt.

Stansning kan vara en lämplig tillverkningsmetod vid följande typer material:

 • Elastomer
 • Polyuretangummi
 • Polyeten
 • Polypropen
 • Läder
 • Tyg
 • Naturgummi
 • EPDM
 • Silikon
 • Cellgummi
 • Polyesterskum

Kontakta ett proffs på stansning av detaljer så kan dem hjälpa dig med vidare verktygsutveckling för dina projekt. Hos exempelvis purpartner.se kan du således få mer inspiration om hur stansning kan vara rätt väg att gå för snabbare tillverkning. Samt om just stansning passar för just din tillverkning i olika former av mjuka material.

av admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.