Tips på hur du frilägger bilder

Programvara krävs för att frilägga bilder, Photoshop är ett av de vanligaste programmen som finns tillgängliga. När du frilägger bilder tar du bort bakgrunden från ett objekt, till exempel en person. Sedan vill du bara ta bort personen och sedan placera den på en ny bakgrund eller objekt, det kallas friläggning. Detta är mycket vanligt i en onlinebutik, till exempel eftersom du vanligtvis vill att produkterna ska vara på vit bakgrund. Efter det kan du antingen ta alla bilder på vit bakgrund från början eller behöva lösa detta senare.

Squidpix är ett bildbehandlingsbyrå i Örebro som erbjuder tjänster som bildredigering, fastighetsfotografering, foto- och fotopublicering och porträttfotografering. En del av dem gör främst bildbehandling, vilket är ett teknikområde som innebär att bilden ändras på olika sätt. I alla bildbehandlingstyper produceras en ny bild baserad på en annan bild.

Syftet med bildbehandling är vanligtvis att uppnå bättre eller tydligare bildkvalitet. Tekniken används ofta för att minska brus och andra störningar eller för att markera vissa typer av information i en begärd bild. Tekniken används i både statiska och tidsberoende bilder. Ett område där tekniken är vanligt idag är medicinsk avbildning, som ofta kräver algoritmer för att rekonstruera bildinformation från fysiska mätningar. Ett annat användningsområde är betoningen på data i astronomiska bilder.