Gör musik med hjälp av din dator

Med rätt musikprogram så kan du omvandla din dator till en musikstudio.

Dagens teknik har gjort det mycket lättare för människor att skaffa bra och prisvärda musikprogram. Det finns en massa olika musikprogram, några vanliga program är cubase, protools, Logic Pro, Garage band och många fler. Vad alla dessa har gemensamt är att det krävs en dator för att använda dessa program. Har du redan köpt en version men funderar på att uppgradera dig så du har de senaste funktionerna så finns det så kallad uppgraderingspaket som är billigare men det krävs att du har en äldre kopia att uppgradera från.

Rätt utrustning

Olika program kräver olika hårdvara på din dator, de går att läsa på programmens hemsida eller därifrån du köper produkten.
Sen behöver du rätt utrustning i form av instrument, det finns smarta lösningar här. Du kan köpa dig en basförstärkare combo så kan du använda den både som gitarrförstärkare och basförstärkare. Ett annat bra instrument att köpa är en midikeyboard. Den kan du använda med Cubase och använda cubase virituella instrument. Väldigt vanligt nuförtiden att man gör musik på detta sättet. Dels för det blir billigare i längden men också för att det tar mindre plats.

En viktig sak som du måste ha för att få ut så pass bra och ”ärligt” ljud som möjligt är ett par studiomonitorer. De är utvecklade så ”platt” ljud som möjligt, eftersom en del högtalare gör att exempelvis basljudet låter högre i de högtalarna men kanske inte i några andra är det bra att man inte har något som verkligen visar hur ljudet egentligen låter. Detta gör det lättare för dig att mixa så att det låter bra i alla högtalare.

cubase är ett vanligt och bra musikprogram

Det finns även (i endel program) education editions, utbildningsversioner. De är billigare för att du ska lätt ska börja jobba med programmet utan att ekonomin ska vara ett hinder.
Har du jobbat med musikprogram tidigare så vet du säkert vilket program som är bekvämast för dig. Så länge det funkar för dig och dina behov så är det ett bra program men sen finns det olika fördelar med vissa program.

I exempelvis cubase så kan man även lägga till ljud/musik i videofiler om du är intresserad av att experimentera med video/audio.